
Herkes keşif, ticaret, savaş ve hayatta kalma oyunu olan No Man’s Sky’ı konuşuyor.
Kimisi göz kamaştırıcı, kimisi ölümcül olan keşfedilebilir gezegenler ile kimisi oldukça tuhaf olan binlerce uzay gemisi, elektro-rock grubu 65daysofstatic’in sonsuz synth’li oyun müziği ve hatta birinin oyunu oynayan ilk kişi olmak için 1300 dolar (995 sterlin) ödeyerek oyunun piyasaya sürülmeden korsan bir kopyasını satın alması, oyun hakkında en çok konuşulan konular arasında.
No Man’s Sky, tahminler ve yüksek beklentiler açısından yılın en büyük oyunu sayılabilir.
Hatta bir açıdan, yılın gerçekten de en büyük oyunu. Yakın zamanda çok büyük dünyalara sahip oyunlar gördük. Mesela Fallout 4’ün nükleer kalıntılardan geriye kalan Boston haritası, yaklaşık 110 km2 büyüklüğünde. Heyecanlı patlamaların ortasında kalan Just Cause 3 ise, yaklaşık 1000 km2’lik bir alanı kaplayan takımadalarda geçiyor.

Codemasters’ın serbest senaryolu eski yarış oyunu Fuel’ın, 14.500 km2’lik bir oynanabilir oyun dünyasına sahip olduğunu duymak sizi şaşırtabilir. Ta ki eski popüler oyun The Elder Scrolls II: Daggerfall’un şehirler, kasabalar ve zindanlarla dolu 162.000 km2’lik bir haritaya sahip olduğunu duyana kadar…
Bütünüyle bir gezegeni simüle etmek ise, bu iddiayı bir adım daha ileriye taşıyor. Dünyamız, 510 milyon km2’lik bir yüzölçümüne sahip. Ancak No Man’s Sky, mor çimenler ve etobur bitkilerle dolu nemli orman dünyalarından, ışık saçan mantarların aydınlattığı karanlık uydulardan, uzay giysilerini eriten toksik yağmurların yağdığı yabancı bozkırlardan oluşan 18 kentilyon gezegeni simüle ediyor.
Bu gezegenlerin, yaklaşık 80.000 ışık yılı ötedeki galaksi zincirlerinde var olduğunu düşünün. (Mesafenin büyüklüğünü anlamanız için, bir ışık yılının 9,5 trilyon km2 ettiğini de söyleyelim). Oyun o kadar büyük ki, No Man’s Sky’ın geliştiricisi Hello Games, saniyede bir gezegenin ziyaret edilmesi durumunda bile, bu gezegenlerin hepsini görmek için beş milyar yıl gerekeceğini iddia ediyor.
Peki, ufak bir indie oyun stüdyosu nasıl oluyor da koca bir evren yaratabiliyor? Eliyle çizerek yaratmıyor elbette. Bunun yerine, her dağı, okyanusu, ağacı, mağara ve kayalığı, her kuşu, kertenkeleyi, memeliyi ve devasa uzay örümceğini yaratacak bir algoritma dizisi kullanıyor. ‘Yöntemsel’ sistemler, oyuncular için neredeyse sonsuz bir gezegen çeşitliliği oluşturabiliyor.
Yaratıcıları bile, oyunu oynarken neler bulabileceğinizi bilmiyor.

Böylelikle No Man’s Sky, oldukça cazip bir teklif sunuyor. Böylesine akıllara durgunluk veren bir enginlik, her oyuncunun kimsenin göremeyeceği yıldızlararası manzaralar görmesini mümkün kılıyor. Her oyuncu farklı bir gezegenden başlıyor ve hayatta kalmak için farklı zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Mesela siz oyuna buz gibi soğuk bir uyduda başlarken, ben radyoaktiviteyle boğuşan yeşil bir cehennem çukurunda uyanabilirim. Takip edebileceğiniz bir oyun çözümü de yok. Maceranız size özel.
Bugüne kadar gördüğümüz, genelde kısıtlı bir senaryoya bağlı kalan ve oyuncuların aynı temel oyun anlarını yaşadığı sınırlı oyun dünyalarından oldukça ayrı bir yere sahip. Elbette, bu serbest senaryolu oynama özgürlüğü, en az Core i3 işlemcili bir bilgisayar sistemi gerektirirken, i5 veya Core i7 ile daha iyi performans elde edebiliyorsunuz. Oyunun gezegen yaratma algoritması, işlemcinizin sınırlarını zorlayacak.

Tabii ki, büyüklük tek başına yeterli değil. Devasa büyüklüğe sahip bir oyun haritası, oyunun da daha büyük ve daha iyi olduğu anlamına gelmez. Fallout 4 yalnızca 110 km2’lik bir alana sahip olsa da, Bethesda bu radyasyonla kaplı arazileri her türden unutulmaz anlarla doldurma konusunda usta. Fakat Minecraft’ın açık dünyasının ve seviyelerle, harita sınırlarıyla, doğrusal görevlerle sınırlandırılmamış açık uçlu tasarımının çekiciliğinden ilham alan No Man’s Sky, oyun dünyasında yeni bir kilometre taşı olmaya aday görünüyor.
Peki, No Man’s Sky’da tam olarak ne yapılıyor? Sonuçta, yıldızlara yaptığınız yolculuğun nasıl olacağı sizin elinizde. İşin bu kısmı, bazı kaşifler için oyunun en heyecan verici bölümünü oluşturacak.
Intel’den oyunlar hakkında daha fazla kaynağı buradan bulabilirsiniz
The post No Man’s Sky, yılın en büyük bilgisayar oyunu olabilir mi? appeared first on iQ Turkey.